CAR-T endelig godkjent for voksne lymfekreftpasienter i Norge

Del artikkelen:

Mer enn tre år har gått siden første gang Beslutningsforum sa nei til å innføre CAR-t-behandling for voksne lymfompasienter i Norge. Siden den gang har det vært oppe til vurdering flere ganger, og alle ganger fått avslag. I mellomtider har 16 andre land i Europa godkjent behandlingen, og flere norske pasienter har måttet reise utenlands for egen regning for å få behandling.

CAR-t er en form for immunterapi der immuncellene tas ut av kroppen av genmanipuleres til å gjenkjenne og slå i hjel kreftcellene. Disse cellene sprøytes tilbake i pasienten, før de går til verks mot kreften. Over 40% av pasientene ser ut til å bli helt kurert.

Det er synd at det har tatt så lang tid som det har. Det er synd at et av verdens rikeste land har brukt så lang tid på å gjøre behandlingen tilgjengelig. Og det er synd at Norge ikke ville være med og bidra til mer data på behandlingens effektivitet. Men i dag, 18. oktober, er CAR-T endelig godkjent, og det er vi takknemlig for.

Du kan lese mer om godkjenningen og reaksjonene i fagmiljøet her:

Beslutningsforum innfører CAR-t-behandling – veldig bra for norske lymfekreft pasienter.

CAR-T-behandling innføres i Norge.

Staten snur etter kreft-nei, gir nytt håp til pasientene.

Noe du lurer på?

Søk

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her