Diffust storcellet B-lymfom (DLBCL)

Diffust storcellet B-celle lymfom (DLBCL etter det engelske navnet Diffuse large B-cell lymphoma) utgjør omtrent en tredjedel av alle non-Hodgkins lymfomer. Vi har rundt 350 nye tilfeller i Norge årlig.

Dette er sykdom som utvikler seg hurtig og sprer seg aggressivt.  Derfor bør det gå kortest mulig tid fra diagnosen stilles til behandlingen starter.

Vanligvis er de som rammes eldre mennesker, men den kan forekomme i alle aldersgrupper. Gjennomsnittlig alder for de som får sykdommen er 70 år. Andelen menn og kvinner er omtrent lik.

Diffust storcellet B-celle lymfom kjennetegnes ved at pasientene ofte blir alvorlig syke etter ganske kort tid.

Symptomer
  • Hevelse i knute på hals, i armhule eller lysken (ikke ømme)
  • Nattesvette – gjentatt kraftig nattesvette siste måned
  • Feber – uforklarlig temperaturforhøyelse over 38 °C i minst en uke
  • Vekttap – uforklarlig vektreduksjon på mer enn 10% av kroppsvekten i løpet av de siste seks månedene

Sykdomsforløpet kan variere mye fra pasient til pasient.

Behandlingen

Diffust storcellet B- lymfomkan behandles effektivt, men det er nødvendig at behandlingen settes i gang raskt.

Den første behandlingen vil ofte være intensiv. Oftest vil det være snakk om å bruke en individuelt tilpasset blanding av cellegifter. Dette kan nå kombineres med immunterapi. I tillegg gis det noen ganger strålebehandling.

Prognose

Behandlingsresultatene har blitt stadig bedre de siste årene. I dag helbredes 50 – 60 prosent av pasientene. I de tilfellene der sykdommen ikke har spredd seg før behandlingen starter, er prognosene vesentlig bedre enn dette.

Del siden på sosiale medier:

Noe du lurer på?

Søk

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her