Chemo Brain – bare en unnskyldning?

Del artikkelen:

Du har kanskje ikke hørt om Chemo Brain før? Men du har muligens opplevd det? Denne litt lett frustrerende følelsen at det er noe du har glemt som du ikke husker. At var det ikke noen som ba deg om å gjøre ett eller annet, men pokker om du husker hva det var? At etter cellegiftbehandling (og strålebehandling) så sitter ikke all informasjon som spikret i pannebrasken lenger. Jepp, da snakker vi Chemo Brain.

Jeg er bare en skarve økonom og har overhode ingen helsefaglig bakgrunn. Jeg kan derfor medisinsk sett ikke uttale meg med fynd og klem om Chemo Brain slik helsepersonell sikkert kan gjøre. Men etter seks måneder med doseeskalert BEACOPP cellegiftbehandling for Hodgkins Lymfom i 2009, så føles det likevel som jeg har opparbeidet meg «mastergrad» i Chemo Brain.

Jeg er i 100 % arbeid igjen etter kreftbehandling. Jeg har en jobb som krever at jeg er «on top» hele dagen, med mange administrative, økonomiske og koordinerende oppgaver som skal sjongleres og helst løses korrekt. Daglig og vedvarende multitasking, rett og slett. Før – vi snakker altså før cellegift – husket jeg alt. Og jeg mener – ALT! Det noen sa til meg i forbifarten, ordnet jeg det sporenstreks. I hvert fall innen rimelig tid. Men nå? Hvis jeg ikke får ting skriftlig på e-post, en gul lapp eller jeg selv skriver det ned mens vedkommende forteller meg det, så bare glem det! Bokstavelig talt, faktisk. Bare glem det. Jeg husker det i hvert fall ikke.

I «gamle dager» glemte jeg også. Selvfølgelig gjorde jeg det. Men som regel så hadde jeg det «på tunga». Jeg kom på det igjen etter noen sekunder eller minutter. Når jeg forsøker å komme på noe jeg har glemt i dag, så høres hjernen min ut som en forlatt gammel låve med gjennomtrekk. En låve med riktig så god gjennomtrekk. Frisk bris eller liten kuling er det eneste jeg hører mellom ørene mine. «På tunga» er ikke i nærheten, sekunder og minutter er overhode ikke på min side. Er det borte, så er det borte.

Av en eller annen grunn husker jeg fortsatt mange «tulle-ting» – som f.eks. navn på alle 50 statene i USA. Eller telle til 10 på finsk. Eller løsningen på Rubicks kube. Det sitter som spikret! Men å huske hva jeg for 6 minutter siden avtalte med min kollega på telefonen – Nei, se det er borte vekk!

Altså – jeg ville egentlig ingen vei med dette hjertesukket. Trodde ikke jeg skulle finne en løsning på problemet ved sette ord på det. Ønsket bare få ut litt «steam» og frustrasjon over den store, tomme, vindfulle gjennomtrekken i topplokket. Som jeg har levd med i mer eller mindre grad de siste årene.

For jeg har lært meg å leve med det. Jeg bruker «unnskyldningen» Chemo Brain for hva den er verdt på jobben når jeg har glemt noe. Mine kollegaer oppfatter det sikkert som bare en unnskyldning.

Sikkert litt irriterende unnskyldning også, for alt jeg vet. Det er da tross alt en god del år siden cellegiftbehandlingen. På tide å finne en annen unnskyldning kanskje…?

FAKTA OM CHEMO BRAIN (Sakset (og oversatt) fra American Cancer Society – www.cancer.org)

I flere år har personer med kreft har vært bekymret, spøkte om, og blitt frustrert av den mentale uklarhet de noen ganger kan merke før, under og etter kreftbehandling. Selv om den eksakte årsaken er ikke alltid kjent og det kan skje når som helst i løpet av kreftbehandlingen, er denne mentale tåken ofte kalt Chemo Brain. Legene har i årevis kjent til at strålebehandling mot hjernen kan føre til hukommelsesproblemer. Nylig har de funnet at kjemoterapi er knyttet til noen av de samme typer problemer. Forskning viser at enkelte kreftmedisiner kan føre til visse typer endringer i hjernen. Men det viser også at cellegift og stråling ikke er de eneste som kan forårsake hukommelsesproblemer hos mennesker som har eller har hatt kreft. Selv om hjernen går tilbake til normaltilstand etter noe tid, kan ennå vage, plagsomme psykiske endringer fortsatt forekomme som kreftpasienter opplever som virkelige, ikke forestilte plager. De kan vare en kort tid, eller de kan pågå i årevis. Folk er i stand til å gå tilbake til sin skole, arbeid eller sosiale aktiviteter, men det oppleves ofte at det kreves mye mer mental innsats for å gjøre det. Her er bare noen få eksempler på hva pasientene kaller Chemo Brain:

  • Glemme ting som de vanligvis ikke har noen problemer med å huske
  • Problemer med å konsentrere seg – klarer ikke fokusere på hva de gjør, vanskelig å konsentrere seg over lengre tid
  • Problemer med å huske detaljer som navn, datoer og viktige avtaler
  • Vanskelig for å multitaske, som f.eks. å snakke i telefonen mens man lager mat
  • Tar lengre tid å fullføre ting, mer uorganisert, tenker tregere og gjennomfører saktere
  • Problemer med å huske vanlige ord, ikke i stand til å finne de rette ordene for å fullføre en setning

Noe du lurer på?

Søk

Personvern

Dine data er trygge hos oss. Vi samler kun brukeropplysninger som er nødvendige for å gi deg en god tjeneste. Les mer her